Европа

Руските атаки по украински пристанища на Дунав будят страх в Румъния

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

От началото на войната в Украйна хората от румънско село близо до границата живеят в страх, че всеки момент руските атаки могат да ударят и тях.

Жителите на източното румънско село Плауру са свикнали да намират частти от военни дронове на прага на домовете си. Свикнали са да виждат дроновете, които прелитат над главите им и да чуват сирените за въздушно нападение, които звучат само на един хвърлей от домовете им. Това е така, защото само 200-метрова ивица вода ги дели от украинското пристанище Измаил, което е обект на последната вълна от руски атаки.

 

Оттук, от Плауру, можеш да видиш с просто око какво се случва в пристанището на Измаил. Виждаме силоза, в който се товарят кораби със зърно от Украйна. Виждаме съвсем отблизо речния терминал, както и телевизионната станция на Измаил. Това е пристанище, което руснаците искат да разрушат, за да попречат на украинците да превозват зърното си.

Мария Моис, журналист от Euronews Румъния

Напоследък почти не минава ден без гръм от експлозии. Жителите разказват за бомбардировки от последните нощи.

 

Беше около 3 часа през нощта, когато чух първия взрив. Излязох навън и изведнъж се чу нов взрив. Удариха на същото място, където се намира силозът.

Йон Джованович, жител на селото

Въпреки че сега живеят в постоянен страх, много малко хора в Плауру са готови да напуснат домовете си. Това е така, въпреки че кметът предлага на жителите възможността да потърсят временен подслон на друго място.

 

Вероятно ще има доброволно преместване. Министърът даде уверения на мен, че има възможност да се възползваме от същите условия като украинските бежанци.

Тудор Чернега, кмет на селото

Но селяните не изглеждат склонни да отстъпят. “Кметът ни е говорил с хората, които искат да напуснат и да им помогне, говорил е с министъра, да ни премести някъде другаде, но аз няма да напусна това място. Няма да напусна!”, разказва жителка на Плауру.

Русия засили атаките си срещу украинските пристанища от юли, когато се оттегли от споразумението, което позволяваше на Киев да изнася зърно през черноморските пристанища. Жителите на Плауру се оплакват, че руски военни устройства навлизат на румънска територия. В региона бяха извършени претърсвания и бяха намерени малки части.