Европа

Великобритания увери Украйна, че ще продължи да ѝ помага, независимо кой е на власт в Лондон

От Euronews България Euronews България

Великобритания ще продължи да помага с каквото може на Украйна независимо кой стои на власт в Лондон. Това уверение е получил Володимир Зеленски от отиващия си британски премиер Борис Джонсън.

Ние благодарим на Борис и нашите приятели в Обединеното кралство, които винаги са ни подкрепяли, посочи украинският президент.

Британската тема стана основна и в нашата страна – решението на Борис Джонсън да напусне поста на партиен лидер и на министър-председател. Говорих с него по телефона и му благодарих за подкрепата, която получихме от първя ден на руския терор.Каквото и да се случи в коридорите на властта на Лондон, подкрепата на Великобритания за Украйна няма да се промени, Борис и всички наши приятели в Обединеното кралство ме увериха в това. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Великобритания заедно със САЩ е най-големият донор на военна, техническа и финансова помощ за Украйна. Джонсън на два пъти посети Киев, за да се запознае с нуждите на украинците.

Междувременно президентите на Полша и Литва посетиха коридора Сувалки, който разделя Беларус от руския анклав Калининград и който бе определен от НАТО като "ахилесова пета" заради уязвимостта му от хипотетична руска атака.

Всички разбираме, че този район е особено уязвим и че очите на агресора могат да се фокусират върху това място. 

Гитанас Науседа, президент на Литва

Двамата лидери подчертаха ангажимента си към сигурността на провлака Сувалки, отбелязвайки, че той е под защитата на НАТО - най-силния военен съюз в света.