Euronews Сега

Путин: Не сме започнали още нищо сериозно в Украйна

От Euronews България Euronews България

Заплахи и враждебни намеци към Запада и Украйна отправи руският президент Владимир Путин. По думите му, Западът сам е провокирал военните действия в Украйна, като е организирал въоръжен преврат на Майдана през 2014 г, а след това е насърчавал геноцида срещу хората в Донбас.

Путин дори отправи дръзко предизвикателство към Запада – да опита да победи Русия на бойното поле.

След като военните действия на Русия в Украйна навлязоха в петия месец, руският държавен глава предупреди Киев, че трябва бързо да приеме условията на Москва или да се подготви за най-лошото.

Обръщайки се към председателите на групи от Държавната Дума, президентът обвини западните съюзници в подклаждане на военните действия, тъй като те, по думите му, "искали да се бият с Русия до последния останал украинец".

Чуваме днес, че сме започнали войната в Донбас, в Украйна. Не, тя беше отприщена от същия този колективен Запад чрез организиране и подкрепа на антиконституционния въоръжен преврат в Украйна през 2014 г, а след това с насърчаване и оправдаване на геноцида срещу хората в Донбас. Същият този колективен Запад е прекият подбудител, виновникът за това, което се случва днес.

Владимир Путин, президент на Русия

Руският лидер предизвика Запада да се опита да победи страната му на бойното поле, ако толкова иска. Той допълни, че Москва е готова за мирни преговори, но другата страна отказва да седне на масата.

Чуваме, че искат да ни победят на бойното поле. Какво да кажа, нека опитат. Често сме чували, че Западът иска да се бие с нас до последния украинец. Това е трагедия за украинския народ, но изглежда сякаш нещата вървят в тази посока. Но всички трябва да знаят, че ние дори още не сме започнали нищо сериозно в Украйна. В същото време не отказваме мирни преговори, но тези, които ги отказват, трябва да знаят, че колкото повече продължава това, толкова по-трудно ще им бъде да сключат споразумение с нас.

Владимир Путин, президент на Русия 

По-рано във военната кампания Кремъл поиска Киев да признае руския суверенитет над Крим, който анексира от Украйна през 2014 г, както и независимостта на подкрепяните от Москва сепаратистки републики в Източна Украйна. 

Русия очаква още Украйна да се примири със съществуващата ситуация на терен, имайки предвид останалите окупирани и превзети територии от нахлуването в страната на 24 февруари.