Общество

Финансов анализатор: Масово хората в Европа обедняват, ЕЦБ ще продължи с вдигането на лихвите

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Субсидиите и средствата по европрограмите изкривяват пазара. Ако допуснем, че няма субсидии и подкрепа за тези производители, би следвало увеличението на конкуренцията да доведе до понижаване на цените. Това е нормалната икономическа логика, но войната срещу Украйна промени много неща и доведе до нуждата да се защитят местните производства.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime финансовият анализатор Десислава Николова относно ефектите от вдигането на ембаргото върху вноса на украинска селскостопанска продукция.

Инфлацията намалява, но въпросът е дали темпът на ръст на трудовите възнаграждения успява да компенсира нарастването на цените, посочи Николова.

Не само в България, но масово в Европа хората губят своята покупателна способност заради високата инфлация.

„ЕЦБ повиши за десети път своя основен лихвен процент. Този процес може да бъде забавен, но няма да спре. Повишаването на лихвите ще продължи, докато не бъде постигнат таргетът от 2% инфлация“, прогнозира финансовият анализатор.

Все повече българи си задават въпроса как да предпазят спестяванията си от инфлацията, което е нещо положително.

Тя посочи, че инфлацията все още е твърде висока и борбата срещу нея ще е много трудна.

„Средната лихва у нас е 2.5% за жилищен кредит, което е най-ниското ниво в цяла Европа. Може да има повишение от 1-2%, но банките се оказаха много ликвидни и забавят въздействията от решенията на ЕЦБ“, коментира Николова

В дългосрочен период, примерно за 20 години, е доказано, че инвестициите в акции бият инфлацията. Това, което виждаме в момента – тази висока инфлация, е с временен характер. Когато говорим за инвестиране и защита от инфлацията, ние трябва да мислим дългосрочно“, посъветва финансовият анализатор.

Целия разговор вижте във видеото.