Общество

В памет на Милен Цветков: Откриха чешма на метри от лобното му място

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

На метри от кръстовището, на което Милен Цветков загина преди повече от три години, потече чешма в памет на телевизионния журналист. Тя се намира в градинката до последната спирка на трамвай номер 10. Висока е около метър, водата не тече постоянно, а при натискане на копче. Чешмичката е пригодена за ползване и от хора с увреждания.

Тя бе открита три години и пет месеца след катастрофата, в която Цветков загина. Поставена е по средата на малкия площад, който се оформя в градинката. Именно там са се намирали и няколко от очевидците на катастрофата, който после свидетелстваха по време на съдебния процес.

Cheshma Cvetkov Voda Снимка: Euronews Bulgaria

Инициативата е на колегите на журналиста от последната телевизия, в която той работи - TV1.

"За съжаление катастрофата с Милен беше едно от страшните неща, които ние преживяхме в личен план. Въпреки че той беше известна личност, не последва никаква промяна в обществото след това. Виждате - поредната катастрофа преди няколко дни в София, където пиян шофьор уби дете", коментира журналистът Генка Шикерова.

Близки и колеги откриха чешмата със символична церемония. Спомниха си и си поговориха за Милен Цветков, след което поставиха и няколко цветя пред паметната плоча, залепена на чешмата, на която е изписано името на водещия.

Hora Cheshma Cvetkov Снимка: Euronews Bulgaria

Своеобразният паметник е построен с дарения. Колегите на Цветков започнали да събират пари за построяването на чешмата през интернет и достигнали до немалка сума, която обаче се оказала недостатъчна. С остатъка им помогнал депутатът Манол Пейков, който също, разчитайки на социалните си мрежи успял да събере дори повече от нужните средства за 48 часа.

"Той беше светла фигура. Човек, който търсеше смисъла. Такива хора трябва да се помнят", каза Пейков.

Това лято Върховният касационен съд определи окончателната присъда на Кристиан Николов, който шофира автомобила, ударил колата на Цветков. Въпреки че експертизи установиха съдържание на наркотик в кръвта на Николов, той не призна да е управлявал колата си под въздействие на дрога. Съдът окончателно присъди 9 години затвор за Николов и 10 години - лишаване от право да шофира. 

А построяването на чешмата в памет на Цветков е вторият жест, който колегите му правят. От около година улицата, която води до сградата на телевизията, в която те работиха заедно, носи името на Милен Цветков. На кръстовището пред търговския център, на което телевизионният водещ загуби живота си, е поставен плакат с неговия лик. Близките му го залепиха на входа към метростанцията през пролетта, когато се навършиха точно три години от смъртта на Цветков - за да напомня на хилядите шофьори, които всекидневно минават оттам, какво се случи в празната Великденска София през 2020 г.