Общество

Окончателно: 9 г. затвор за убиеца на Милен Цветков

От Euronews България Euronews България
Kristian Nikolov Кристиян Николов. Снимка: БГНЕС

Кристиян Николов, който причини смъртта на журналиста Милен Цветков, е осъден на 9 години лишаване от свобода, предаде БГНЕС.

Върховният касационен съд прие, че престъплението е извършено при евентуален умисъл заради употребата на наркотици и високата скорост, с която е управлявал Кристиян Николов автомобила, с който бе прегазен Милен Цветков.

В рамките на 10 години той няма да има право да управлява МПС. 

Решението на Върховния касационен съд е окончателно. Присъдата влиза в сила от днес, а от нея ще бъде приспаднато времето на ареста му. 

Досега два съдебни състава не откриха достатъчно доказателства за умишлена вина на Кристиан Николов. Твърдеше се, че деянието не е извършено с умисъл, а по непредпазливост. Както обвинението, така и близките на Милен Цветков обаче настояваха за връщане на делото.

Кристиан Николов е единствен обвиняем по делото. На 4 март тази година бе признат от Софийски градски съд за виновен за извършено по непредпазливост престъпление и му беше наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 10 години.

Милен Цветков загина, докато чакаше на червен светофар, а Кристиян Николов удари автомобила му с превишена скорост. По време на делото стана ясно, че той не е направил опит да спре и е употребил дрога. Днес на лобното място на журналиста бяха поставени цветя.