Общество

Оценката за ролята на Русия в учебниците по история не е обективна, сочи изследване

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„За съжаление, няма обективна оценка за ролята на Русия. Това се отнася както за учебниците, така и в редица други области.“

Това каза за Euronews Bulgaria д-р Румена Филипова от Института за глобални анализи, които изследваха учебниците ни по история, за да открият как е представена в тях ролята на Русия.

„Ние сме изследвали абсолютно всички версии на учебниците по българска история – за 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас. Открояват се няколко основни тенденции. Най-вече, относителното мълчание по отношение на често пъти негативната роля на Русия от Освобождението досега. Това „заглушаване“ върви ръка за ръка с позитивно представяне на Москва“, уточни д-р Филипова.

„Но също така трябва да отбележим, че се наблюдава и феноменът на „прехвърляне на интерпретативна отговорност“ – от съставителите на учебниците към учениците. Много пъти се изисква от учениците, под формата на задачи и питания, да оценят ролята на Русия в конкретен епизод от българската история. А те няма как да направят това, при положение, че не съществува достатъчно подробно учебно съдържание, на базата на което те да си съставят този извод“, каза още тя.



Цялото интервю вижте във видеото.