Добро Утро, Европа

Министър Божанов: Електронната идентификация трябва да заработи до края на годината

От Euronews България Euronews България

Ситуацията е сложна, безпрецедентна. Имаме три избора миналата година, сега има риск за четвърти избори, пореден фрагментиран парламент и много голяма трудност за постигане на съгласие и вземане на решение. Това е резултат от дългогодишното управление на една партия, доверието към която се срива.

Това заяви в студиото на Добро утро, Европа“ министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов.

Ако се стигне до трети мандат и той бъде връчен на „Демократична България“, от обединението ще се опитат да направят всичко възможно да няма избори, но без да влизат в коалиция с ГЕРБ и ДПС, стана ясно още от думите на министъра в оставка.

Относно постигнатото в сферата на електронното управление, Божанов подчерта, че за последните 6 месеца е постигнато повече от предходните 5 години.

Именно защото квалифицираният електронен подпис е неудобен и струва пари, първата задача, която си поставихме е да стартираме най-накрая електронната идентификация. Услугите ще могат да се заявяват като просто влизаме на сайта на дадената институция или на портала e-gov.bg. Сканираме един QR код и вече може да ползваме услугите. Това трябва да е готово до края на годината и се надявам, че без значение, дали продължавам да съм министър или не, то да се случи.

Божидар Божанов, министър на електронното управление в оставка

С тази лесна и безплатна електронна идентификация

Министърът уточни, че е нужна първоначална регистрация, която може да бъде направена от вкъщи.

„Тогава ще започнем да усещаме че електронни услуги има. Някои от тях няма да бъдат достатъчно удобни, но ще бъдат подобрявани във времето“, добави Божанов.

Той обяви още, че се работи по опростяване на услугата.

По думите му в МВР е свикана е работна група за оптимизация на целия процес по регистрация на МПС в КАТ.

Целия разговор вижте във видеото/