Общество

Андрей Марков: С електронните направления ще намалее източването на Здравната каса

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Със сигурност електронните направления ще помогнат да намалеят фиктивната хоспитализация и източването на Здравната каса. Това каза в Euronews PrimeTime Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация, по повод тяхното предстоящо въвеждане от 1 август.

Да кажем, че болниците са готови, е много силно, но работим за това да можем да работим по един начин, по който работи съвременният свят. И ние нямаме избор – трябва да го направим. Мисля, че това, което се получава, е добре и в някои отношения даже по-добре от очакванията, сподели Марков.

Той е убеден, че електронната хоспитализация ще облекчи работата на болниците. Трябва да сме съвременни хора, трябва да сме модерни хора, трябва да можем да работим с колегите си, а електронните системи дават възможност това да става много по-лесно, по-бързо и по-ясно за самите болни, смята зам.-председателят на асоциацията.

По отношение на новата ковид вълна, той е на мнение, че в известна степен болниците са готови. Но това, което трябва да си признаем е, че резултатите, които получихме от първите вълни, не ни удовлетворяват. За жалост, смъртността на българите от ковид инфекцията е една от най-високите в света, споделя Марков.

Липсата на персонал е свързана с неадекватното финансиране. Налага се да „свързваме двата края“, а това не винаги се получава и от това страда обществото като цяло, отчита представителят на болниците.

Що се отнася до евентуални компенсации за болничната система заради повишените цени, той е на мнение, че действия тип „дайте сега да дадем“, са погрешни. Правилото в организираните системи е да има принципни позиции, да има правилно финансиране, според това къде се налага да се оказва помощ или да се пренасочват финансови средства, смята Андрей Марков.

Цялото интервю вижте във видеото.