Политика

"Да, България" наказва Мустафа Емин с предупреждение за изключване

От Euronews България Euronews България
Mustafa Emin Facebook

След като Мустафа Емин бе освободен от поста съветник на военния министър заради случая в „Пирогов“, днес „Да, България“, чийто член е той, му наложи наказание „предупреждение за изключване“.

На 28 август във фейсбук медик от „Пирогов“ обвини Емин, че е искал детето му да пререди друго в шокова зала, както и че е заплашвал с министъра на здравеопазването. Самият Емин отхвърли обвиненията, но след като случаят се задълбочи и започна проверка в болницата по него, първоначално той подаде оставка като съветник, а после и освободен от Тагарев.

Решението на „Да, България“ е взето от членовете на комисията след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който предостави обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август, се посочва в съобщението на партията.

Според чл. 2, т. 2 от Устава на “Движение Да България” сред основните цели на партията е „укрепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол“. Според чл. II от Етичните правила членовете на партията са длъжни да осъществяват своята дейност „в съответствие с най-високите етични стандарти“ и „са задължени да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да уронят престижа на Движението“, мотивират решението си членовете на комисията, взела решението.

Те намират още, че „има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на г-н Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси“.

Според комисията последващото поведение на г-н Мустафа Емин „показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан“.

„Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността обстоятелство“, смятат още от „Да, България“.