Общество

Дрон с взривно устройство откриха край Тюленово (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Drone Снимка: Радослав Русев.

Дрон с неизвестен произход  с взривно устройство е открит на брега на село Тюленово. Той е видян случайно късно снощи. Не е ясно как дронът се е озовал на брега. Няма информация чия е  собствеността на дрона.

Специализиран екип на Военноморските сили ще извърши разузнаване и обезвреждане на предмета, открит в Тюленово, съобщават от военното министерство. Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас. Предметът е бил открит тази нощ в района на пристан за лодки в Тюленово.

Екипът е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. Той ще извърши на място разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Предстои да бъде предоставена допълнителна информация, уверяват от Министерството на отбраната.

 

"Преди близо 12 часа намерих устройството, въпреки че се свързах с 112, все още екип на място не е пристигнал. Една патрулка е изпратена да спре движението. Устройството е пред нас, течението го е донесло пред ресторанта", разказа за Euronews Bulgaria очевидецът Радослав Русев.

"Районът е обезопасен, при евентуален взрив е ясно,че ще има пострадали. Ако периметърът на действие е 20-40 метра, е обезопасен. Хората са евакуирани", допълни той.


"Такива опасни прецеденти е нормално да се случват, когато в съседство се води важна война. Лесно ще се провери какво производство е дронът, на всяка от воюващите страни може да е. Според мен е почти сигурно, че една от воюващите държави е изпуснала този дрон", коментира бившият военен министър Николай Свинаров.


"Ако имаме съответното адекватно оборудване би трябвало да засичаме подобни съоръжения, но ние го нямаме. Нямаме система, която да засече такива устройства на определена височина. Самият факт, че се преминава към обезопасяване на района показва, че реална опасност има. Надявам се сапьорите безопасно да се справят с тази ситуация", каза още той.

 

Повече вижте във видеото.