Европа

ЕП поиска правото на аборт да бъде сред основните права в ЕС

От Euronews България Euronews България

Европейският парламент поиска правото на аборт да бъде вписано в Хартата на основните права на Европейския съюз.

С приета резолюция законодателният орган призовава държавите членки да осигурят достъп до безопасен и законен аборт, както и здравни услуги за майките.

Европейският парламент категорично осъди влошаването на репродуктивното здраве и правата на жените в САЩ. С голямо мнозинство беше приета съответната резолюция. През юни Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт.

Аз бях абсолютно шокирана, когато чух за плановете за отмяна на защитата на фундаментални права, сред които и това на аборт. Като жена вярвам в правото да се разпореждаме със собствените си тела, сами трябва да направим избор. Трябва да направим всичко възможно, за да съпротивляваме на такъв род атаки.

Тери Рейнтке, Зелени/Европейски свободен алианс

С 324 гласа "за" и 155 "против" ЕП гласува в подкрепа на включването на правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС. Евродепутатите виждат тревожни сигнали в блока.

Има някои страни в Европа, които не гарантират здравето и репродуктивните права на жените, като Полша. Не е ясно какво ще се случи в други държави. Ето защо е важно да се гарантира сексуалното и репродуктивното здраве като основно право и то да бъде включено в Хартата на основните права на ЕС.

Ираче Гарсия, Прогресивен алианс на социалистите и демократите

В рамките на ЕС Малта единствена е забранила абортите. Полша също има доста рестриктивни закони. ЕП апелира към държавите членки да осигурят достъп до безопасни, законни и безплатни аборти и здравни услуги за майките.