Икономика

Венцислав Върбанов: Има призиви да откажем плащането на рентa заради тежката година и политическите решения

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Стигнахме до решението за протести заради ситуацията в земеделския сектор. Нашето мнение беше взето предвид като Асоциация. Взе се мнението и на преработвателите предвид също така. Едва ли не общественото мнение е, че това решение ще доведе до сваляне на цените, което е несериозно. Европейските средства, които цитира Кирил Петков, не са дадени само на зърнопроизводителите.

Това коментира пред Euronews Bulgaria бившият земеделски министър и председател на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.

В момента има призиви да откажем плащането на рентите заради тежката година и политическите решения в момента. Това е ресурс над 2 млрд. лв. Никой не отчита, че тези пари поддържат социалния мир и много хора по селата разчитат на тези средства. Не говорим за нагласи, а за възможност тези земеделски производители да ги изплатят тези ренти. За да го направят трябва да вземат кредит или да обявят фалит.

В момента в България има 6 милиона тона пшеница, която стои нереализирана по складовете. Царевицата още не е прибрана, но ще има над 1 милион и половина слънчоглед – непродаден.

 

На последната ни среща в МЗ ние внесохме предложение тази забрана да остане до края на годината и преработвателите да изкупят българското семе. Цените при нас най-вероятно са по-високи и просто печалбите им щяха да са по-ниски една идея на преработвателите, но това е национално отговорно решение. Има ли логика нашето зърно да стои по складовете, а да купуваме украинско?

Как да сме конкуренти ние на тях като в последните 5 години Украйна няма скок нито на горивата, нито на торовете, въпреки войната. При нас знаете колко се покачиха. В момента тяхното правителство дава експортни субсидии, за да бъде реализрана тази продукция отвъд рамките на страната.

Миналата година се получи период, в който всички задържахме стоката, не продавахме на 1200, чакайки по-високи цени, после продадохме продукцията на 600лв. Но сега всички са наясно, че това са цените в момента и никой не задържа продукцията. Вече всички виждат движението на стоките и много малко земеделци чакат хипервисока цена.

Вижте цялото интервю във видеото.