Свят

Една година от смъртта на Махса Амини, подпалила протестите в Иран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Измина една година от смъртта на Махса Амини... И подновената борба за правата на жените в Иран. 23-годишната жена от кюрдски произход почина в полицейски арест в Техеран, като се твърди, че е била арестувана за неправилно носене на хиджаб.

Новината за смъртта й взриви социалните медии, предизвиквайки национални и международни протести.

Милиони хора по света призоваха духовните водачи на Техеран да се оттеглят, но властите отговориха със сила.

Хиляди демонстранти бяха арестувани, а достъпът до интернет и социалните мрежи беше силно ограничен. Режимът обвини Съединените щати, Израел и техни агенти в подклаждането на протестите.
Западът отговори със санкции.

 

Наложихме допълнителни санкции на иранци, отговорни за репресиите срещу мирни протестиращи. Това идва след многобройни действия, които предприехме след смъртта на Махса Амини и по време на протестите преди една година, когато иранското правителство започна да стреля по мирни демонстранти, прекъсвайки достъпа до интернет и предприемайки други репресивни стъпки срещу собствения си народ.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ 

Протестната вълна, заляла иранските градове месеци след кончината на Амини прерасна в движение за отстояване на правата на жените с лозунга „Жени, живот, свобода“. През февруари режимът обяви безпрецедентна амнистия за осъдените заради протестите. Но много девически училища преживяха атаки с отровни газове.

Въпреки връщането на нравствената полиция по улиците на Иран, споменът за Махса Амини е жив и немалко жени се разхождат без покривало на главата.