Европа

Дипломат: Отпадна една формалност, заради която Нидерландия ни спираше за Шенген

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Добра новина е, че е прекратен мониторингът върху България и Румъния, който беше удължаван многократно. Сега той е заменен с един общ доклад, който е общ за всички страни членки по отношение върховенството на закона.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият зам. външен министър Любомир Кючуков.

Това няма връзка с членството ни в Шенген. Все пак отпада един от формалните признаци по които Нидерландия спира България за Шенген.

 

Ситуацията в момента е доста благоприятна за България и Румъния, защото на фона на войната в Украйна, ЕС се стреми да ликвидира всички линии на напрежение вътре в съюза за да няма допълнителни линии на разминаване.

От друга страна очевидно за Австрия и Нидерландия въпросът е политически. Тези страни предпочитат да имат няколко граници до Шенгенската граница отколкото само една между България и Турция. Трябва да се работи върху двустранния диалог с двете държави. Преди дни Илхан Кючюк проведе много сериозни разговори с партията на Австрия в АЛДЕ, те обаче са опозиция, не управляващи. В двете държави управляват дясно-центрийски правителства. Трябва нашите хора в ЕНП да работят с колегите си.

Вижте цялото интервю във видеото.