Политика

Крум Зарков: Падането на мониторинга над България е оценка за работата на служебните правителства

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Усилията на правителствата през последните години доведоха до това България да реализира най-големия си интеграционен успех от 2007 г. насам. Това коментира секретарят по правни въпроси и бивш министър на правосъдието Крум Зарков по повод отпадането на мониторинга на Европейската комисия над България и Румъния.

В самото съобщение от ЕК е отбелязано, че работата е свършена през месец юни 2023 г. Не мога да не изразя благодарност към всички, които работиха за това. Правителство след правителство работиха в тази посока, разбира се и моите колеги – служебни министри. Този успех обаче трябва да се използва, за да убеди скептичните държави, за да влезем в Шенген.

Във вътрешен план този успех трябва да се използва от новото правителство, за да бъдат продължени и задълбочени реформите, а не замразени, категоричен беше Зарков. 100 дни, след като служебното правителство отстъпи от длъжност, Европейската комисия даде своята оценка за работата на служебното правителство, изтъкна още той.

Президентът Румен Радев дал задача на служебното правителство още при встъпването в длъжност да работи за по-дълбоката интеграция на България в ЕК и днешното решение е стъпка в тази посока. Следим и случващото се в Австрия и Нидерландия, дипломацията ни трябва да си свърши работата и най-вече реформите в сектор правосъдие, отбеляза още Крум Зарков.