Европа

Нидерландия и Австрия остават против разширяването на Шенгенското пространство

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия обяви, че окончателно приключва механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Официално новината бе съобщена на обедния брифинг на институцията.

Днешното решение отразява заключенията на Комисията, че България и Румъния са изпълнили задълженията си по механизма за сътрудничество и проверка. Комисията ще продължи да работи с двете страни членки чрез годишните доклади за върховенството на закона като с всички останали. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен поздрави двете страни за значителния напредък и постигнатите резултати по важни реформи. Отчитайки тези усилия, прекратяваме механизма.

Кристиан Виганд, говорител на Еврокомисията

Още през 2019 г. Брюксел реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава бе издала 17 оценки. През юли тази година Комисията съобщи, че възнамерява да прекрати това наблюдение. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка. От 2020 г. ЕК въведе общ годишен доклад за състоянието на върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

На въпрос дали отпадането на Механизма ще отвори пътя на двете страни към Шенген, говорителят припомни оценката на Еврокомисията. А от 12 години тя е, че България и Румъния отдавна са готови за присъединяване към зоната за свободно движение.

 

Разширяването на Шенген остава политически приоритет за Еврокомисията. На България и Румъния трябва да бъде разрешено станат пълноправни членове без повече забавяне, това е напълно ясно и беше заявено вече няколко пъти. Комисията никога не е правила връзка между приемането в Шенген и механизма за сътрудничество и проверка. Двете са отделни работни писти, като за всяка от тях има собствени изисквания.

Кристиан Виганд, говорител на Еврокомисията

ЗА влизането ни в Шенген са 25 от общо 27 страни-членки на ЕС. Против са единствено Нидерландия и Австрия.

Нидерландия дори поиска специален доклад по механизма за страната ни, но от Комисията отказаха с мотива, че докладите за България са прекратени още през 2019 година.

Австрия остава против разширяването на Шенгенското пространство.