Общество

Дигитална раница ще замени тежките учебници на учениците от първи до седми клас

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ще има олекотяване на учебните програми през настоящата учебна година, но по-същественото е, че вярваме, че българският учител продължава да търси различни методи и пътища, за да се постигне възможно най-добрият резултат за децата. Това каза в ефира на Euronews Primetime заместник- министърът на образованието Мариета Георгиева.

Коренно различна организация в начина на обучение през тази учебна година обаче няма да има, обясни още заместник-министърът. На практика обаче ще се видят резултати, свързани с работата по дигитализацията и модернизацията на училищата, каза още тя.

От тази година ще стартира дигиталната раница, една платформа, която ще намали теглото на ученическите раници, защото всичко ще бъде в електронна среда. Остава системата да бъде максимално допълнена със съдържание, но тя вече работи за всички ученици от първи до седми клас.

Планира се през тази година да се направят и много инвестиции – ще има нови детски градини, нови училища, ремонтирани общежития, а в професионалното образование ще заработят и нови центрове за високи постижения. Ще бъдат заделени средства и за нови физкултурни салони и спортни площадки, каза още Мариета Георгиева. В следващите години предстои да бъде изработен нов вариант на учебните програми, които ще дадат на учителите и учениците свободата, в зависимост от техните нужди, да изберат правилния път, защото крайната цел е децата не просто да знаят, а и да могат, каза още заместник-минитърът.

Цялото интервю вижте във видеото.