Общество

„Евала, старши“: Акцията на полицай Йорданов при шестокласниците в ОУ „Христо Ботев“

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Osnovna Policai Uchenici Снимка: Euronews Bulgaria

Първият учител в новата учебна година за учениците от шести клас на столичното 72-ро училище беше... полицай.

Минути след тържеството за 15 септември момичетата и момчетата от класа на госпожа Соня Колева се събраха на четири пейки в двора на ОУ „Христо Ботев“ в столичния квартал Суходол. По нейна покана там гост им беше пътният полицай Николай Йорданов.

Оживени от визитата на униформения, трийсетината ученици пакостливо си подвикваха нашумялото преди години обръщение „Евала, старши!“ – част от видеоклипа, който стана хит в социалните мрежи „И почвам да бегам, бате“.

Въпреки шегите децата все пак слушаха внимателно беседата на униформения полицай Йорданов.

Policai Uchenici Снимка: Euronews Bulgaria

Кой от вас се вози на предната седалка“, реши да ги хване натясно той още преди да насядат по пейките. Почти никой не се хвана. За сметка на това гора от ръце последва втория въпрос на полицай Йорданов - дали децата закопчават обезопасителния си колан. Всички увериха, че го правят, а някои дори и на задната седалка. Полицаят предупреди строго, но с намигане:

Да знаете, че патрулирам в района и ще ви глобя, ако не спазвате правилата“.

Докато съучениците им от другите класове вече правеха последните си селфита от тържеството, шестокласниците продължаваха срещата с полицай Йорданов. Тук-там концентрацията започна да се разклаща, което наложи решителната намеса на госпожата.

Значи още от днеска викам! Ще ви помоля да обърнете внимание на госта!“, стегна дисциплината тя.

Отново се установи тишина.

Питайте ги как пресичат тук, тичат през пешеходната пътека, за да са първи в кафето“, натопи децата пред полицая класната. Той кимна строго, а след това специално натърти пред всички да не гледат в телефона си и да не слушат музика, когато минават по пешеходна пътека и изобщо когато пресичат.

Винаги бъдете внимателни. Не е такъв проблем да закъснеете една-две минути за час“, погледна за всеки случай към класната полицай Йорданов.

Peshehodna Puteka 72OU Пешеходната пътека, по която учениците тичат към кафенето. Снимка: Euronews Bulgaria

За да се затвори въпросът с пресичането, полицаят попита децата как минават по пешеходната пътека, когато карат колело:

Карам го“, предположи един ученик.

Не, трябва да се бута“, отбеляза негова съученичка. Това е и правилният отговор.

Аз не карам колело“, реши въпросът кардинално трето от децата.

По традиционен ученически навик шестокласниците винаги вдигаха ръка и изчакваха да им се даде думата. А докато задаваха въпросите си към униформения полицай в електриково зелена жилетка, развълнувано се приповдигаха на пръсти, макар и седнали.

Гора от ръце посрещна последния въпрос на полицай Йорданов: От коя страна се слиза от колата - от дясната към тротоара или от лявата към шосето. Момиче вдигна ръка и даде правилния отговор - отдясно.

Браво бе!“, похвали я неин съученик.

След края на разговора си с учениците полицай Йорданов бе доволен от показаните знания:

Затрудниха се само от командите на регулировчика, но имат време да се научат“, обобщи той срещата си с децата.И наблегна, че такива срещи са много полезни, защото децата приемат съветите с повече интерес, когато им ги дава истински пътен полицай. Той лично вече е участвал в няколко подобни уроци с ученици и възнамерява да продължи – стига да го поканят, както г-жа Соня Колева.

Самата тя също остана доволна от инициативата си. И сподели, че покрай всички уроци и предмети в училището се стараят да подготвят децата максимално и за безопасното им движение по пътя – тема, особено актуална и болезнена през последните години.

Трябва да им се напомня на децата. Всеки учебен ден, след последния час им се отделят поне по пет минути за това“, разказа класната.

С това урокът по пътна безопасност приключи, а децата се занизаха по пешеходната пътека към последните си три свободни и по-топли дни - с уверението, че ще помнят и прилагат съветите за безопасно поведение през цялата учебна година.