България

Първият учебен ден: 702 хиляди деца влизат отново в клас

От Euronews България Euronews България

Посрещаме първия учебен ден със засилени мерки за сигурност. 57 хиляди деца прекрачват прага на училището за първи път, а общо 702 хиляди деца влизат отново в клас. МВР провежда традиционната си акция “Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя”.


Полицейското присъствие около училищата в първите дни на учебната година ще бъде засилено. Властите апелират родителите да помислят за безопасни маршрути, по които децата им да стигат до училище. И да ги предупредят да пресичат внимателно. МВР ще проверява и за продажбата на алкохол и цигари в магазини около училищата. Във фокуса на проверките на властите са и всички учебни автобуси. Издадени са 200 предписания за леки технически проблеми. Само в София учениците са над 12 хиляди.


В първия ден от началото на новата учебна година служители на СДВР ще гостуват в 72-о ОУ "Христо Ботев".


Пътните полицаи ще обяснят на разбираем език основните правила, които децата трябва да спазват, за да бъдат в безопасност на пътя. Освен полезна информация малките домакини ще получат и специални подаръци - светлоотразителни раници и образователни брошури, както и ще получат повече подробности за работата на униформените.