Общество

Предизвикателство за родителите през лятната ваканция: Децата до 14-годишна възраст не бива да бъдат сами

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Летните месеци се оказват предизвикателство за родителите на деца между втори и четвърти клас. Според закона за закрила на детето, родителите не трябва да оставят децата си сами, докато не навършат 12 години. Как се справят родителите и в помага ли им държавата, която ги задължава да оказват надзор, по темата работи Йоана Георгиева.

Силвия е майка на второкласник и споделя, че лятната ваканция затруднява семейството, тъй като не може да остави сина си вкъщи без надзор.

Вариантите са два - или баба и дядо, ако има такъв вариант, или просто го записваш на занимания.

Силвия Ичева - майка на второкласник

В повечето градове у нас има държавни летни занимални, но те са отворени само в определен период, обикновено до края на юни, показа наша проверка. А Силвия споделя, че частните занимални струват между 700 и 800 лв. месечно.

Наистина са едно сериозно перо от бюджета, но ако нямаш избор - няма какво да направиш. Синът ми обаче отказа да бъде в тези занимални и сега прекарва лятото на село с баба и дядо.

Силвия Ичева - майка на второкласник

Албена Симеонова е директор на лятна занимания  и съчетава занятията на децата със спорт и игри.

Държим на това да осмислим времето на децата през лятото, търсим баланса между това, което е учено в предходната година. Да не забравят българския език и математиката. Има игри навън, има посещения в паркове, в музеи.

Албена Симеонова - директор на лятна занимания

Летните занимални дават сигурност на работещите родители, които нямат възможност да се грижат целодневно  за децата си, споделя Симеонова.

Законът за закрила на детето и семейният кодекс обаче тълкуват родителския надзор по различен начин. Според кодекса родителите трябва да оказват постоянно физическо присъствие, докато детето не навърши 14 години.

Общата отговорност, която ни се постановява от Закона за закрила на детето е от 1000 до 2000 лв. Тя е свързана с това всъщност родителят да не е обезпечил средата, тоест той е заключил вратата, но вътре в самото жилище средата е безопасна, според възрастта на детето, няма пряк риск за неговия живот. Тази административна наказателна отговорност много бързо може да прерасне в наказателна, в случаите, когато с това си поведение го изложи на риск и там в НК регулацията е до 14 години.

адвокат Юлия Радоева

Според адвокат Радоева разликите в законодателството водят до грешно правоприлагане и осмисляне от страна на родителите и затова трябва да бъдат наложени промени. А въпросните разпоредби в закона за закрила на детето не са променяни от 2009 г. насам.