Общество

Над 50 000 първокласници прекрачиха училищния праг за първи път

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

В първия учебен ден 70 000 учители ще посрещнаха над 700 000 деца, като над 50 000 са първокласниците тази година. В 43 държави 30 хиляди български деца ще  учат в неделни училища и две български държавни училища, съобщават от Министерството на образованието. 
Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева. 

Едно от децата, които прекрачват училищния праг за първи път е първокласникът Борис. Той се вълнува много, радостен е, че има много приятели в класа си.

Първият учебен ден е един от дните, които семейството никога няма да забрави. Детето им вече прави първи крачки в света на големите. А това не винаги е евтино.

Майката на Борис, Ани Михайлова, разказа, че по груба сметка първия учебен ден е струвал на семейството около 180 лв. Най-голямото перо от този бюджет е била ученическата раница.

Учебните програми трябва да се променят и осъвременят.  Това мнение изразиха едни от най-младите заместник-директори у нас  - Наско Христов и Паола Анастасия Сбиркова от столичното 129-то СОУ. 

И двамата са убедени, че ако училището влезе в модерния свят, това ще е полезно както за децата, така и за учителите.

А най-важното за всички - родители, учители и деца днес са усмивките!