Общество

Зам. училищни директори: Трябва да се обясни на децата какво ще им даде образованието в бъдеще

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Започната е процедура по промяна на учебните планове, тъй като определено има нужда от осъвременяване. Това е основната дупка и мястото, където трябва да се работи, за да имаме по-модерно, ефикасно и ефективно за учениците образование.

Това казаха в студиото на Euronews Bulgaria зам. директорите на 129 ОУ „Антим I“ Наско Христов и Паула-Анастисия Сбиркова.

Работата по развиването на дигиталната раница е доста напреднала и вече е към своя край. Но хартиеният вариант няма как да изчезне. Все пак детето трябва да се научи как се държи химикалка – тези неща няма как да ги отхвърлим с лека ръка, каза Христов.

Материалът в неспециализираните езикови обучения трябва да се предаде много бързо и учениците трябва много бързо да преминат през всичко, без да могат да задълбочат, каза Сбиркова.

Трябва да е по-малко, но по-качествено. Не е задължително да се намали обемът, просто трябва да се оптимизира съдържанието на уроците, допълни Христов.

Факт е, че образователната система трябва да се промени, но ако погледнем от страната на ученика, ще видим липса на мотивация. Те не знаят защо учат това, какво ще им даде в бъдеще. Комплексно е – учител, родител, но трябва да се работи в посока осъзнатост на детето. Тези ученици да разберат, че 12 години в училище не са години на мъки, смята Сбиркова.

Според Наско Христов все повече млади хора се включват в образователната система у нас, но все още те далеч не са достатъчно. 

Вижте цялото интервю във видеото.