Общество

Областната управа изгражда скеле на Паметника на Съветската армия, защитници го бранят с жива верига

От Euronews България Euronews България
Protest Pametnik BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

Започна изграждането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София. Това стана ясно от кратко съобщение на областната управа, в което „областният управител Вяра Тодева уведомява жителите и гостите“ на столицата за поставянето на конструкцията. Това е „пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му. Призоваваме всички към спазване на обществения ред“, се казва още в съобщението.

Рано сутринта бившият омбудсман и депутат Мая Манолова, която в момента е част от коалицията „Левицата!“, бе заедно със свои сподвижници и направиха жива верига около монумента. Тя определи действията на областната управа „като самоуправство и посочи, че не е издаден надлежен правен документ за събарянето му“.

Заради живата верига полицията отвори друг вход през поставената метална ограда към паметника, за да влезе техниката, нужна за изграждане на скелето. Стигна се до напрежение между защитниците на паметника и органите на реда, като поне един от тях беше арестуван.

По обяд и депутати от БСП и "Възраждане" отидоха край паметника и не позволиха да бъде поставено скелето, предаде БНТ. Щом разбрали за поставянето на скелето, те поискали от областната управа да им предостави заповед за поставяне на съоръжението, както и документи, указващи каква е целта му.
„По закон като депутати имаме право да поискаме да ни бъдат предоставени документите незабавно“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

Той поясни, че в тези документи няма класифицирана информация. Депутатите обаче са получили отказ с аргумент, че трябва да се отправи писмено искане и до две седмици ще бъде получен отговор.