Общество

Граждани към областния управител на София: Собственоръчно ще демонтираме Паметника на Съветската армия

От Euronews България Euronews България
Pametnik2

Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия и Общността на пострадалите от комунистическото насилие, репресии и терор в България и техните наследници сигнализират за пореден случай на неефективни действия и бездействия от страна на институциите. В разпространена чрез социалните медии позиция, цитирана от БГНЕС, гражданите настояват за демонтаж на монумента от центъра на София, а докато това се случи областният управител Вяра Тодева да направи необходимото за отстраняване на плочата с надписа.

Настояваме дългът на заявените като демократични партии към обществото да бъде изпълнен, като реализират в най-кратък срок премахването на паметника, за което имат пълната ни подкрепа. Но, ние сме длъжни и да не премълчаваме, когато идентифицираме неефективни действия и бездействия, посочват още от инициативата.

Двете граждански организации призовават областния управител в срок до 17 септември 2023 г. да изпълни влязлата в сила Заповед № САГ23-РА20-21/20.03.2023г. на главния архитект на Столична община, потвърдена с влязло в сила Решение на АССГ, като премахне плочата с надписа от монумента. В противен случай, очакваме многобройните потърпевши от режима да го премахнат собственоръчно.

"Настояваме посочените от нас специалисти, притежаващи необходимата експертиза, като гарант за гражданския контрол по изпълнение на дължимото, да бъдат включени в екипа, който разработва проекта за демонтажа и премахване изцяло на монумента от терена. Заявяваме готовност за реализиране на изпълнението му с дарения на труд и техника. За което в срок до 15.09.2023 г. г-жа Тодева да проведе среща с организациите ни", настояват организаторите.

Следва и обширна хронология на решенията на отговорните институции за демонтажа на Паметника на съветската армия от Княжеската градина.