Свят

Синът на американския президент Джо Байдън с федерално обвинение за притежание на огнестрелни оръжия (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Срещу Хънтър Байдън, син на американския президент Джо Байдън, получи федерално обвинение за притежание на огнестрелно оръжие - най-новата и най-тежката стъпка в дългогодишното разследване срещу него, съобщава АП.

Байдън е обвинен, че е излъгал за употребата на наркотици и зависимостта си към опиатите, след като е закупил огнестрелно оръжие през 2018 г. Това е период, за който самият Хънтър Байдън той е признал, че се е борил със зависимостта си от крек кокаин, според обвинителния акт, подаден във федералния съд в Делауеър.

В обвинителния акт, съдържащ три точки, се казва, че Хънтър Байдън е излъгал във формуляра, който се изисква при всяка покупка на оръжие, когато е купил пистолет в оръжеен магазин в Уилмингтън, щата Делауеър, през октомври 2018 г.

Той е обвинен и в два случая на подаване на неверни декларации, като е поставил невярна отметка в квадратчето, че не употребява наркотици или не е пристрастен към тях, и за незаконно притежание на оръжието като употребяващ наркотици.

"Това показва, че Министерството на правосъдието си върши работата и я приема сериозно. Те решиха, че това са обвиненията, които могат да докажат. Реалността е, че аз като демократ казвам, че Хънтър Байдън, синът на президента, е извършил престъпления, трябва да бъде държан отговорен за тях. Но не сте чули колеги републиканци да казват, че ако Доналд Тръмп е извършил престъпления, той трябва да бъде държан отговорен за тях. И това е голямата разлика", заяви Даниъл Голдман, конгресмен от Демократическата партия. 

Синът на президента Джо Байдън е обект на разследване и заради бизнес отношенията си. Специалният съветник, който наблюдава делото, посочи, че обвиненията за неплащане на данъци в срок могат да бъдат повдигнати във Вашингтон или в Калифорния, където той живее.

Обвинението идва в момент, когато републиканците в Конгреса започнаха процедура по импийчмънт на президента, като една от основните причини са бизнес сделките на Хънтър Байдън. Републиканците са получили свидетелски показания за това как Хънтър Байдън е използвал "марката Байдън", за да си урежда сделки в чужбина, но не са представили убедителни доказателства за неправомерни действия от страна на президента.

Сега 53-годишният Хънтър Байдън може да получи до 25 години затвор, ако бъде признат за виновен.