Общество

Сарафов пусна указания до прокурорите как да се отнемат автомобили на пияни и дрогирани водачи

От Euronews България Euronews България
Sarafov BGNES Снимка: БГНЕС

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов е утвърдил методически указания до обвинителите в цялата страна във връзка с промените в Наказателния кодекс, които са свързани с управлението на превозно средство след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, съобщиха от държавното обвинение. Указанията се отнасят до предвиденото в тези случаи отнемане на автомобила.

„Превозното средство следва да бъде внимателно огледано, описано в съответния протокол и фотографирано, като се вземат мерки да не се повреди или измени, включително да се запечата и посочи място за неговото съхранение, съобразно с предстоящите действия по разследването“, се посочва в указанията.

Препоръчва се да се преценява съобразно конкретната ситуация необходимостта приобщеното като веществено доказателство превозно средство да се съхранява до приключване на разследването.

В указанията се акцентира и на мерките, които прокурорите могат да предприемат за обезпечаване на отнемането на превозни средства и на наказанието глоба. Една от тях е да се отправя своевременно искане до съответния първоинстанционен съд, съобразено с тълкувателната практика на Върховния касационен съд. Изброени са конкретни случаи, при които следва да се отправят искания за обезпечения с оглед бъдещо присъждане на равностойността на превозното средство в полза на държавата или за обезпечение на наказанието глоба.

Обръща се и внимание на своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства по т. нар. престъпления на пътя - за неговата собственост, стойността му, имущественото състояние на обвиняемия, както и усложненията, които биха могли да възникнат при изясняване на тези обстоятелства. Разяснено е в кои случаи превозното средство трябва да се приобщи като веществено доказателство и кога това не се налага.

Акцентира се и на мерките, които прокурорите могат да предприемат за обезпечаване на отнемането на превозни средства и на наказанието глоба.