Общество

Адвокат: По-тежки санкции за пияните шофьори са опит за възмездие над нарушителя, но не се залага на превенцията

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Новите промени в Закона за движение по пътищата са крачка в правилната посока, която се очаква от цялото общество. Това каза е ефира на Euronews Bulgaria адвокат Явор Нотев. По думите му предложенията са предизвикани от това, което се случва по пътищата в страната и мрачните статистики за броя на катастрофи и загинали.

Това, което се предлага обаче ще покаже своята ефективност в бъдеще, категоричен беше адвокат Нотев.

Ако си отговорим на въпроса кое от действията, които са довели до тежки катастрофи не е било забранено и преди и продължава да бъде забранено и наказуемо и сега, трудно ще намерим някаква разлика. Утежняване на санкциите е единствената посока, по която се работи. Ако говорим за деяния, които са обявени за престъпления и за тях е предвидена санкция, то ако не се промени отношението към спазването на закона, качествена разлика няма да настъпи.

Според Явор Нотев повечето юристи остават на мнението, че действията, предприети от управляващите, са постфактум, защото ще се търси възмездие и наказание за нарушителя, но не се залага на превенцията.

Чисто правно е сложен и въпросът за това шофьорите, които сядат зад волана след употребата на алкохол или наркотици да бъдат обвинени в умишлено престъпление, обясни Нотев. Той посочи, че за първи път за тази идея се заговори след смъртта на журналиста Милен Цветков, защото в пробите на обвиняемия за катастрофата Кристиан Николов бяха открити наркотици. Това обаче по думите му е довело до разнобой в съдебните състави, които гледаха делото. Едни съдии приемаха, че това е деяние по непредпазливост, а други, че довеждането до негодност да управлява автомобил, приемайки наркотици и въпреки това сядайки зад волана, водачът е действал при евентуален умисъл, обясни адвокатът.  

Цялото интервю вижте във видеото.