Политика

Парламентът решава да отпадне ли забраната за внос на украинско зърно

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Kiril Vatev Vutev BGNES Снимка: БГНЕС

Парламентът започна обсъждането на проекта за решение, с което забраната за внос на украинско зърно ще отпадне от утре. От два дни насам намерението на управляващите, което бе оформено като предложение за пленарната зала от икономическата комисия във вторник, предизвиква напрежение между зърнопроизводителите и управляващите. Браншът заплаши с протести, а властта обяви, че забраната за украинския внос е сред причините за повишаването на цените у нас. 

Очаква се депутатите да го гласуват още днес. В пленарната зала е и министърът на земеделието Кирил Вътев. Вчера той първо каза, че с него предложението не е обсъждано. По-късно през деня все пак призна, че има икономическа логика в него. 

"Притесненията от страна на земеделските производители са основателни, предвид, че Украйна не изпълнява тежките изисквания (за качество на продукцията - бел. ред.), които са наложени от ЕС", обясни днес министърът.

Той обаче веднага допълни, че "не е толкова притеснително" България да се откаже от забраната и обеща мерки за подкрепа.

"Аз приех аргументите на Министерския съвет, поради което предприемаме следните мерки - завишаване контрола на украинските стоки и зърнени култури. Стриктно ще се контролира радиоактивност и наличие на тежки метали. В събота ще проведем среща със зърнопроизводителите, очакваме днес да ни представят техните притеснения, за да получат коректни отговори. Така че на този етап това е статусът на решението", заключи Кирил Вътев.

Опозицията очаквано разкритикува действията на управляващите. 

"Не се прави така. Щом ще има компенсации, трябваше да се каже предварително", ядоса се Деян Николов от "Възраждане". 

От БСП настояха да видят анализите и данните, според които отмяната на забраната ще донесе ползи на България. 

"Министърът каза, че този анализ му е променил мнението, нищо не пречи да ни се представи. Ако до 10-15 минути няма такъв, то значи не ни се казва цялата истина", отсече Драгомир Стойнев. Колегата му Георги Свиленски попита какво се е случило от вчера до днес, за да обърне Кирил Вътев позицията си. 

"Колегите от БСП първо не четат, после и не слушат. Данните са публични. Г-н Свиленски, не ви прави чест да докарате министъра тук, а сега да проявявате неуважение", скара се на БСП Искрен Митев от ПП.