Euronews Сега

Макрон към Скопие: Добросъседските отношения са в основата на ЕС, изборът е ваш

От Euronews България Euronews България
Spain NATO Summit 22181431224946 (1) Еманюел Макрон. Снимка: AP

Посолството на Франция в Скопие разпространи обръщение от френския президент Еманюел Макрон към гражданите на Република Северна Македония (РСМ), в което ги призовава да приемат т.нар. „френско предложение“ за урегулиране на спорните въпросите между България и РСМ в контекста на евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

В посланието на Макрон се казва още, че българският парламент е поел нужната отговорност с широко и надпартийно гласуване. 

Това споразумение не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е неразделна част от вашата идентичност. Споразумението се позовава на Договора за приятелство с България от 2017 г. и гарантира доброто му прилагане, в името на добросъседските отношения, които са в основата на европейските ценности. И накрая, става дума за преразглеждане на конституцията с цел интегриране на нови общности в нея.

Еманюел Макрон, президент на Франция

„Най-после дойде моментът всеки да действа, с пълна отговорност и преценка на тежестта и последствията от действията си. От вас зависи да вземете решението, което ще оформи бъдещето на Северна Македония, за която съм убеден, че е решена да бъде пълноценна част от европейското семейство“, завършва писмото на Макрон.

От събота насам всяка вечер в Скопие се провеждат протести и демонстрации против приемане на т.нар. „френско предложение“. Те са предводени от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, според която споразумението щяло да доведе до „българизация“ на страната.

На един от протестите се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Екип на Euronews Bulgaria следи всичко най-важно на място в Скопие. Подробности по темата очаквайте в Euronews PrimeTime.