Европа

Анализатор от Скопие: Огромното мнозинство е против модифицираното „френско предложение“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Огромното мнозинство от македонските граждани смятат, че модифицираното „френско предложение“ е против националните интереси на Македония. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политическият анализатор от Скопие Благойче Атанасовски.

По думите му, за да се стигне до сегашната ситуация, в РСМ едностранно се е създавала атмосфера през последните 3-4 години, особено покрай официализирането на ветото от София. Подгряваше се такова напрежение, такива национални наративи в македонските медии, в македонското общество, че едностранно България има за цел да „българизира“ Македония, убеден е той.

Вече има 3 дни протести в Скопие, след като Владата обяви, че приема модифицираното „френско предложение“. Това в очите на опозиционните поддръжници, предвождани от ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, представлява един вид т. нар. национално предателство и съгласно тяхната риторика, „българизация“ на Македония. Създаде се напрежение между македонските граждани и започнаха ежедневни протести с цел да се спре приемането на това предложение, каза Атанасовски.

Цялото интервю вижте във видеото.