Политика

Журналист от Скопие: Протестите са декларативно антиевропейски, а по своята същност - антибългарски

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

По своята декларативност, протестите са антиевропейски. По своята същност са антибългарски. Битието на протестите е, че ние не искаме да ходим в Европейския съюз, където нашият език, нашата идентичност и нашата история няма да бъдат ясно, с подписан акт, признати от България. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ журналистът от Скопие Владо Перев по повод протестите в столицата на Северна Македония.

Вече 4 дни протестите в Македония не спират, но снощи надминаха по своята жестокост всички очаквания. Протестите направо излязоха от контрол и се превърнаха в едно обикновено дивеене на протестиращите – на една маса млади хора с качулки и кърпи, за да не могат да бъдат идентифицирани. 47 полицаи са в болница, 11 от тях в по-тежко състояние, 11 протестиращи са арестувани. Работата е стигнала дотам, че президентът Стево Пендаровски е отложил гостуването си на една от македонските телевизии, която се намира в близост до парламента, разказа Перев.

Шарл Мишел беше посрещнат от всички политически партии в РСМ, но на неговите думи никой не повярва. Върна се онова, което македонците научиха сега от българите – „гаранция – Франция“, обясни журналистът. Говори се за една лъжлива политика на държава, която в момента представлява целия Европейски съюз, убеден е той.

Да имаш български паспорт, не значи, че си българин. Половината македонски политици от ВМРО-ДПМНЕ имат регистрации в София, а те най-много говорят срещу България. Така Перев обясни как протестите са антибългарски, а в тях участват и хора с български паспорти, като например кметицата на Скопие Данела Арсовска.

Цялото интервю вижте във видеото.