Свят

Над 50 души са загинали, а десетки са били ранени при пожар в Ханой

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 56 души са загинали, а десетки са били ранени при огромен пожар в жилищен блок в столицата на Виетнам Ханой. Пожарът, избухнал през нощта, е потушен, но спасителните операции продължават. Властите в бързо развиващия се Ханой твърдят, че много новопостроени жилищни сгради не отговарят на правилата за пожарна безопасност. Причината за инцидента се разследва, но свидетели твърдят, че първо е започнал да гори паркингът на сградата.

 

Беше страшно. Когато излязох, все още имаше много хора.

Фам Нгок, местен жител

Според властите, пожарникарите тепърва ще трябва да прегледат сградата за установят дали няма опасност за повторно разпалване на огъня.

 

Беше много трудно да влезем в сградата, защото алеята е много тясна, а сградата няма авариен изход. Има само едно стълбище за качване и слизане. Трябваше да извадим първо тези, които са все още живи.

Данг Хонг Лонг, пожарникар

Пожарът подчерта предизвикателствата при управлението на пожарната безопасност в бързо развиващите се и слабо регулирани градове в региона. Преди година 33 души загинаха при пожар в караоке клуб в Южен Виетнам. Припомняме, че тогава прозорците на клуба бяха зазидани с тухли. Подобни трагедии имаше и в други страни от Югоизточна Азия където властите търсят законови начини да създадат общ стандарт за безопасно строителство.