Култура

Известни творби разказват своята история чрез виртуална реалност

От Euronews България Euronews България
Rembrandt Auction Kartini AP Снимка: AP архив

Заграбеното изкуство заема централно място в музея Mauritshuis в Хага, Нидерландия. "Грабежът - 10 истории" поставя 10 творби на изкуството и тяхната история в светлината на прожекторите благодарение на виртуалната реалност. Изложбата се фокусира върху три периода: колониално ограбено изкуство, кражби на изкуство, извършени от френски революционери през 1795 г., и изкуство, откраднато от нацистите от еврейски собственици.

Вие, като посетител ще видите творбата, а след това обектът сам ще разказва историята си. Става въпрос за миналото на предметите.

Марин Гроселинк, директор на Mauritshuis

Автопортретът на Рембранд от 1669 г. е едно от произведенията на изкуството, които могат да се видят във VR. Картината е принадлежала на еврейското семейство Ратенау, но е конфискувана от нацистите по време на Втората световна война. Квадригата на Бранденбургската врата в Берлин е друга известна творба. Тя е била взета от Наполеон през 1806 г.

Мисля, че е много болезнено да видим всички тези творби в мазетата на нашите европейски музеи, защото знаем, че хората, на които те принадлежат, са лишени от своето наследство.

Марин Гроселинк, директор на Маурицхаус

Изложбата ще продължи до 15 септември. А от управата на музея се надяват, че ще има голям интерес. Те планират в бъдеще да има още такива иновативни събития.