Euronews Сега

Депутатите засекретиха изслушването на премиера в оставка за доставките на природния газ

От Euronews България Euronews България

Открито или закрито заседание за доставките и цената на природния газ. Това се оказа основният въпрос в началото на днешния ден в парламента.

Депутатите извикаха премиера в оставка Кирил Петков и и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов във връзка със затруднените доставки на синьо гориво за България. Заради секретни документи управляващите поискаха да се закрие.

Още в началото на заседанието председателстващият парламента Мирослав Ивановобяви, че има документи с гриф и следва заседанието да е засекратени. От опозицията поискаха информацията да бъде достъпна за българските граждани.

Какво ще засекретите.. Булгаргаз дори няма секретно деловодство какво искате да скриете от българските граждани. Няма газ за хората, това ли искате да скриете.

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС

Настимир Ананиев от ПП обвини ГЕРБ в политическо говорене и сочене с пръст. 

Костадин Костадинов от „Възраждане“ заяви, че ако някой сега иска да скрие подробности за икономическата катастрофа.. няма да стане.

В дебата се включиха и от„ Има такъв народ“. Според Тошко Йорданов е хубаво председстелят да спазва какво искат депутатите.

 „Миналото заседание вие го направихте открито, а ние искахме закрито. Сега искаме открито вие го правите закрито“, каза Йорданов.

От БСП пък се опитаха да прекратят дебатирането извън дневния ред.

Вече 40 мин дебатираме по процедура която е излишна. Имаше времена когато не виждахме премиера сега е тук да отговаря. Председателят на Народното събрание решава дали ще е открито и закрито. 

Драгомир Стойнев, БСП

Рамадан Аталай от ДПП посочи, че премиерът и министърът са тук и изпитват голямо нетърпение да излязат и да ви кажат какво се случва с цената на газа. Заседанието трябва да е открито, за да не се препредава после.

В крайна сметка след едночасови спорове управляващите надделяха и заседанието беше засекретено. А в знак на протест депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.