Общество

От 1 октомври ученическите медицински бележки стават електронни

От Euronews България Euronews България

Новите електронни извинителни медицински бележки за учениците влизат в сила от 1 октомври. Те ще бъдат издавани от личния лекар или от друг лекар специалист в болничната или извънболничната помощ. Това съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на пресконференция.

Промяната бе анонсирана миналата седмица от премиера акад. Николай Денков. Тогава той обяви, че често се правят злоупотреби с хартиените бележки, които учениците задължително носят в училище, за да извинят отсъствията си. След като бележките влязат в електронния регистър, това вече няма да бъде възможно.

Министър Йоловски обясни начина, по който бележката ще стига до електронните дневници в училищата. След като ученик отиде на преглед при личния си лекар или при друг специалист, информацията за състоянието на детето ще бъде вписана в Националната здравно-информационна система. Тогава автоматично се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование към МО. След това извинителната бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където се обучава съответният ученик.

Ще имаме и по-добра статистика колко медицински бележки се издават през годините и колко боледуват децата, каза от своя страна министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Посочи още, че електронните бележки няма да заменят необходимостта от преглед при лекаря. Вероятно обаче с хода на облекчението ще се стигне до отпадане на необходимостта да се ходи повторно при личния лекар за бележка, че детето е здраво.