Политика

Политолози: Целта на това правителство е да съществува, за да не управлява Радев

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Основната цел на това правителство е то да съществува, за да не управлява президентът Румен Радев. Около тази теза се обединиха в ефира на Euronews PrimeTime политолозите Георги Киряков и Страхил Делийски.

Трудно се случват каквито и да е реформи, трудно се преодоляват кризи, защото всичко трябва да бъде консултирано с коалиционните партньори и трудно се взимат решения, защото самият акад. Денков трябва да се съобразява с много интереси и с много хора от своята партия. Това посочи Георги Киряков. Според него е сложна  както конфигурацията, която управлява страната, така и времето, в което управлява.

Това е причината управляващите да намират правилната посока. Те намират посоката, но тя не е удовлетворителна за българското общество. Те самите може би харесват това, което правят, но то не се харесва на обществото и това е видно и то не само за техните остри критици, но и за тязи, които ги подкрепят.

Георги Киряков, политолог

Основното достойнство на това правителство е фактът, че го има, посочи политологът Страхил Делийски. По думите му тази предварително създадена свръхцел задушава всички останали цели на това управление.

Управляващите са концентрирани върху тази свръхцел – съществуването на правителството заради самото му съществуване.

Страхил Делийски, политолог

Виждаме временно примирие между президента и правителството около един конкретен казус - освобождаването на главния секретар на МВР, посочи още Георги Киряков.

Според политолозите правителството има нужда от силното противопоставяне на президента. Ако сега той се отдръпне, коалицията меджду ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се разпадне. Ако Румен Радев няма политически амбиции, ще спечели от такова отдръпване, но само в рамките на мандата си. Ако обаче иска политическа кариера, ще изгуби от подобно отдръпване, казаха още експертите.

Цялото интервю вижте във видеото.