Политика

Политолог: Президентът се изживява като независим властови център

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Спокойствие преди местните избори няма как да получи, по-скоро премиерът Денков се надява на някакво спокойствие в парламента. Дали ще му се случи?! По-скоро не. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria политологът Любомир Стефанов в коментар за напрежението между изпълнителната и президентската власт.

Според Стефанов „президентството няма да се държи прилично“.

 

Радев се изживява като независим властови център, а не като символ на единството на българския народ.

Любомир Стефанов, политолог

Относно анонсираното вчера гражданско движение „Трети март“, политологът смята, че президентът търси начин за тества нагласи. „Може би все повече му се иска да бъде независим политически лидер, който да има подкрепа и легитимно да участва в състезанието“, каза той.

Любомир Стефанов определи като „ненужно напрежение и отклоняване на политическа енергия“ дебатът за промяна на националния ни празник от 3 март на 24 май. По мнението му е „прекалено“ да се случи и с промяна в Конституцията. „Това е дълъг процес, който трябва да се премисли сериозно“, посочи той.

Според него правителството няма как да се разпадне сега, защото „има големи цели“.

Не смятам, че загубата на София и Пловдив ще бъде драматична, не виждам енергия в ПП, за да спечели областните градове. Нека бъдем реалисти – да спечелиш кмет, не е да спечелиш града. Ако нямаш общинския съвет, е все едно бягаш на един крак, смята Стефанов относно местния вот в края на октомври.

Вижте цялото интервю във видеото.