Общество

Срещу войната на пътя: Граждани протестираха в центъра на София, утре се срещат с правосъдния министър

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Граждани се събраха в столицата на национален протест срещу войната по пътищата, организиран от близки на загинали в катастрофи. Отправната точка на протеста беше така нареченият „триъгълник на властта“ в центъра на София. След това протестиращите се отправиха към пешеходната пътека на ул. „Цар Иван Шишман“ и ул. „Генерал Йосиф В. Гурко“, където загина 15-годишният Филип, който миналата събота беше пометен от пиян шофьор.

Смъртта на 15-годишното момче провокира вълна от възмущение и доведе до поредна промяна в Закона за движение по пътищата, която забранява на млади шофьори със стаж под 1 година да имат право да управляват мощни автомобили.

Утре в 11:30 ч. близки на загинали в катастрофи ще се срещнат с министъра на правосъдието Атанас Славов, обявиха организаторите на днешния протест. Те искат по-строги мерки срещу пияните и дрогираните шофьори и криминализиране на отказа от тестване за алкохол и наркотици. Почернените роднини настояват също така да проведат среща с лидерите на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание.

Protest Blizki Na Zaginali V PTP Katastrofi2 EB Снимка: Йоана Георгиева, Euronews Bulgaria

Част от плакатите на днешния протест гласяха „Справедливост за Васко, Георги и Светли“, „Политиците, убийци на народа“, „STOP на убийствата по пътищата“.

Protest Blizki Na Zaginali V PTP Katastrofi3 EB Снимка: Йоана Георгиева, Euronews Bulgaria
Protest Blizki Na Zaginali V PTP Katastrofi4 EB Снимка: Йоана Георгиева, Euronews Bulgaria

Само за ден: Хванати са над 20 пияни водача и десетина дрогирани

В рамките на изминалия ден са установени общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, други 13 – с над 1,2 на 1000, съобщиха от МВР. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 10 водачи, а шестима са отказали тестване.

От обобщените данни по метода „линеен контрол“ са проверени 1789 МПС и 2009 водачи и пътници; за констатирани нарушения са съставени 431 фиша и 112 АУАН. Установени са трима водачи да шофират след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и други трима – с над 1,2 промила. Двама са засечени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени към 16 часа.