Европа

Броят на жертвите от наводненията в Гърция расте (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Жертвите на опустошителното водно бедствие в Гърция, бурята "Даниел", продължават да нарастват и достигнаха най-малко 14 души. Според Пожарната служба тялото на 58-годишен мъж, който е бил в списъка на обявените за изчезнали, е било открито в района на град Кардица в областта Тесалия.

Друг човек беше открит мъртъв преди това. 77-годишният мъж, чието тяло е намерено чак на остров Евбея, е изчезнал при наводненията от плаж край Волос. Има обаче все още изчезнали хора.

Пожарникари, подкрепени от армията, спасяват стотици хора в селища в Централна Гърция, блокирани от наводненията. От началото на лошото време са спасени близо 3 500 души.

Ние просто си тръгнахме сами. Никой не ни е казал да напуснем. Никой не дойде да ни помогне или да ни предложи каквото и да е. Просто видяхме, че водата достигна нивото на стълбите, и избягахме.

жена, пострадала от наводнението

Тревога буди и съдбата на хората, които все още се намират в неизвестност. Броят им в момента по данни на министерството на гражданската защита и климатичната криза е шест. От вчера магистралата Солун – Атина отново е затворена в района на град Лариса, където преля река Пеней. Съобщава се за нови евакуирани квартали в града, въпреки че властите съобщиха за спад на нивото на водите с 40 см. 

От снощи опасно се покачват и водите на езерото Карла край Волос, като в резултат са залети големи райони и в югоизточната част на Тесалия. Две села в района са получили предупреждение за готовност за евентуална евакуация. От гръцкия генерален щаб съобщиха, че хеликоптерите, базирани в близката база Стефановикио, са в безопасност. Редица села в Тесалия бяха евакуирани, но много хора все още остават блокирани в наводнените селища. На много места с въздушни средства се доставя храна, вода, лекарства и завивки.

Истински сцени на апокалипсис. Това е същински воден капан във всички села около Паламас. Хората не могат да избягат от покривите, където са намерили спасение и само викат за помощ. Огромни материални щети, вероятно много хора са загубили живота си.

Спасител

На някои места нивото на водата все още се покачваше в неделя сутринта. Земеделските стопани разказват за пълно унищожение на поминъка им. Наводненията са унищожили хиляди хектари богата земеделска земя, а фермерите са загубили и значителен брой добитък. Един от тях е загубил 70% от фермата си. Повече от 1500 прасета са се удавили.  

В пристанищния град Волос водоснабдяването се е превърнало в проблем, тъй като помпените станции и голяма част от водоснабдителната мрежа са повредени. Министерството на здравеопазването предупреди, че водата не е годна за пиене.

Проливните дъждове и наводненията последваха опустошителните пожари в Гърция това лято, при които загинаха най-малко 26 души. Със затоплянето на света атмосферата съдържа повече водни пари, което увеличава риска от обилни валежи в някои части на света, особено в Азия, Западна Европа и Латинска Америка.