Свят

Неочакваните наводнения в Гърция и Турция взеха 12 жертви

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежка е ситуацията след внезапните наводнения в Гърция и Турция. 15 души са вече жертвите на екстремните валежи и бури от средиземноморския циклон „Даниел“. В Гърция загинаха 4-ма, а в Турция – 8.

Спасителите откриха 4-та жертва под отломките - животновъд от село Петрото. До момента гръцките служби са спасили близо 900 блокирани хора. В различни селища в Централна Гърция множество хора се намират на места, от които не могат да излязат, а шестима души са обявени за издирване.

В някои райони приливните вълни са били по-високи от 2 метра и жителите са търсили спасение по покривите на къщите си. В някои райони за 12 часа са паднали повече от два пъти повече валежи от средногодишната стойност за Атина.

"Нашата страна вече трети ден се сблъсква с бедствие, каквото не сме виждали в миналото. Абсолютният приоритет на държавата в момента е спасяването и извеждането на хората от районите, засегнати от лошото време, както и защитата на критичната инфраструктура. Никой няма да бъде оставен без помощ и правителството няма да остави пострадалите хора", заяви Павлос Маринакис, говорител на правителството.

Пожарната служба е получила близо 5 000 сигнала, повечето свързани с изпомпване на вода, отстраняване на паднали дървета и извеждане на хора на безопасни места. Властите изпратиха водолази и специалисти по спасяване в бързи води, тъй като жителите на някои от най-засегнатите райони намериха убежище на покривите на домовете си, за да се спасят от неочакваните наводнения. Включили са се и летателни средства на пожарната служба и на въоръжените сили. Многото мълнии не позволяваха досега хеликоптерите да излетят.

Усилията на правителството са насочени към района на Тесалия в Централна Гърция. Река Литеос е преляла, а язовирната стена в Проастио е разбита. Няколко села са блокирани, тъй като водите там са с високо равнище. Полицията забрани движението на автомобили в три региона, включително на остров Скиатос, и изпрати многобройни спешни съобщения до хората в няколко части на страната да избягват излизането на открито, мазетата и приземните етажи на сградите.

Поради бедствията министърът на националната отбрана Ни́кос Де́ндиас прекъсна пътуването си до Дубай и се връща в Гърция, за да контролира справянето с последиците от тежките метеорологични условия. Дъждовете удариха и гръцката столица, като наводниха улици и превърнаха центъра на града в река от кал, която повличаше хората.

Осем станаха жертвите при наводненията в Северозападна Турция. Две са жертвите в Истанбул, други шестима са загинали в граничещия с България окръг Къркларели. Продължава разчистване на щетите, нанесени от наводненията. 

Според първоначалните оценки в Истанбул са пострадали 2 хиляди сгради. Междувременно метеорологичната служба на Турция издаде предупреждение за очаквани още проливни дъждове за няколко окръзи в западните и северните райони на страната.