Свят

Потопът в Турция и Гърция: Атина отчете най-обилните дъждове, откакто се водят регистри

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След наводненията от проливните дъждове в Турция и Гърция има загинали и изчезнали хора. Десетки бяха евакуирани. Водата причини щети за десетки хиляди. Според властите в Атина това са най-обилните дъждове, откакто се водят регистри в страната.

Най-малко седем души са загинали при наводнения в Северозападна Турция, предизвикани от проливните дъждове в страната. Петима души са загинали, а един е изчезнал в провинция Къркларели, близо до границата с България и Гърция, след като десетки къщи са били наводнени.

Властите съобщиха, че още двама души са загинали, а 31 са били ранени в северните квартали Башакшехир и Кючук чекмедже в Истанбул. Министърът на вътрешните работи Али Ерликая заяви, че операциите по издирване и спасяване продължават и обеща финансова помощ на семействата в засегнатите от наводненията райони. А Железопътен митнически пункт в Истанбул също е бил наводнен.



 

 

Около 11 часа снощи, поради интензивните валежи потокът тук преля. Водата заля и нашите паркинги и автомобилите ни бяха наводнени. В камионите ни има вода чак до нивото на двигателите. Опитваме се да ги почистим.

Сюлейман Киликаслан, шофьор на камион

Загинали хора има и в Гърция. Най-малко трима души са починали, а четирима са изчезнали след наводнения в домове и предприятия. Разрушена е инфраструктура в Централна Гърция. От понеделник насам бурята "Даниел" предизвика свлачища, разруши мост, причини срутване на електрически стълбове и отнесе десетки автомобили.

Това се случва дни след като в северната част на страната затихна двуседмичен смъртоносен горски пожар. Тялото на възрастна жена беше намерено близо до крайбрежна община в южната част на Пелион, близо до пристанищния град Волос. Мъж е бил блъснат от автомобил в района на Кардица, с което броят на загиналите в резултат на тежките метеорологични условия в Гърция е нараснал на трима. По-рано един мъж загина, след като се срути стена.

Около 94 обитатели бяха преместени на безопасно място, след като проливен дъжд повреди част от старчески дом. Властите в страната заявиха, че времето е било най-екстремното по отношение на валежите, откакто се водят регистри.