Европа

Наводненията в Гърция: Най-висока степен на тревога в Лариса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Расте броят на жертвите и на наводненията в Гърция. До най-висока достигна степента на тревога в град Лариса в централната част на страната, където водите на местната река продължават да се покачват и на места достигат 10 метра.  В част от предградията на Лариса водата вече е дълбока 3 метра. Цяла нощ спасителните екипи продължаваха да се борят с бедствието. 

Въпреки че дъждовете в района спряха в четвъртък, реката продължава да приижда заради големите количества вода стичаща се от планините. Спасителни екипи са се борили през цялата нощ, за да предотвратят заливането и на централните части на града. Според властите равнището на водата от вчера се е покачило с още половин метър и достигна 10 м. В някои квартали на Лариса водата е с дълбочина 3 метра.

“В последния момент дойде човек с лодка и ни изведе. Щяхме да се удавим. Изведнъж имаше три-четири метра вода”, разказва оцелял от бедствието.

Безпокойство и в селата около Кардица и Трикала. По данни на властите десетки остават блокирани. Тялото на възрастна жена бе намерено, с което броя на жертвите продължава да расте. 1700 души са спасени с лодки и превозни средства, а други 296 са извадени от наводнените райони с хеликоптер от 14 села, включително 150 души, които са имали нужда от незабавна медицинска помощ. В спасителните операции са участвали повече от 1000 спасители и 20 хеликоптера.

Няма сигнали от други българи към момента, освен блокираните 30 души във Волос, но заради наводненията магистралата Солун-Атина остава затворена. Това каза за Euronews Bulgaria консулът ни в Солун Антон Марков. Блокираните две групи българи ще бъдат извозени с кораби от бреговата охрана на Гърция.