Европа

Нараства броят на жертвите в Гърция, Мицотакис посещава пострадалите места (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Броят на жертвите на бурята "Даниел" нарасна на десет души след откриването на мъртъв мъж в град Волос в Централна Гърция.

69-годишният мъж, чиято самоличност не е разкрита от властите, е обявен за изчезнал от четвъртък вечерта. Тялото е било открито от кораб на бреговата охрана в района на Анаврос. След това е транспортирано до болницата в града.

Унищожителният средиземноморски циклон „Даниел“ отне живота на повече от 20 души в България, Гърция и Турция.  

Жертвите на бедствието „Даниел“ в Гърция са най-малко 10. Други 4-ма са в неизвестност, докато спасителните операции продължават без прекъсване в различни части на засегнатите райони.

Стотици хора са блокирани без храна и вода трети ден след опустошителната буря.

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пристигна в Кардица, Централна Гърция. Там той разговаря с пострадали от наводненията хора и членове на спасителните екипи. Мицотакис прелетя над наводнените райони на Кардица и Трикала, за да провери мащаба на бедствието.

След това премиерът ще отиде в координационния център в Лариса, където ще председателства среща с компетентните органи за координиране на спасителните и възстановителните работи. Мицотакис отмени планирано за събота пътуване до град Солун, където трябваше да произнесе своята годишна реч за състоянието на икономиката. 

От вторник насам пожарната служба е спасила повече от 1800 души, а службата е получила повече от 6000 обаждания за помощ при изпомпване на вода от наводнени домове и отстраняване на паднали дървета. Данни от европейския сателит „Сантинел-1“, прелетял над Гърция вчера, показват, че около 720 000 декара площ е под вода. Голям част от равнината в префектура Тесалия е наводнена. 

По нареждане на Мицотакис от вчера към подпомагането на бедстващите хора се включва и армията на страната. Властите съобщиха, че само за 12 часа в някои райони са паднали два пъти повече валежи от средното годишно количество за Атина. В петък сутринта бяха издадени заповеди за евакуация в два района северно от град Лариса, като властите изпратиха предупреждения на мобилните телефони в района, че река Пиней е излязла от бреговете си.