Общество

Васил Божков: Прибрах се доброволно, защитен свидетел срещу Борисов съм, животът ми е в опасност (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Бизнесменът Васил Божков е станал защитен свидетел по делото за изнудване, обяви самият той на първата си пресконференция, която даде под домашен арест. Той заяви, че се е прибрал сам, доброволно и без екстрадиция. По разпореждане на прокуратурата той и семейството му са с държавна охрана, назначена след показанията, които той даде малко след завръщането си от Дубай.


По време на първото медийно изявление след завръщането си в България, Васил Божков обяви, че е станал защитен свидетел по делото за изнудване срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов:

По делото за Бойко, Влади Горанов и Севдалина, аз съм защитен свидетел, не са ми предлагали. Давах показания два пъти по 4 часа и след то ме направиха защитен свидетел.

Васил Божков – Черепа

Относно спекулациите екстрадиран ли е бил от Дубай или не Божков категорично заяви, че прибирането му е изцяло негово решение. А прокуратурата просто е объркала превода. Като доказателство Божков публикува в профила си в социалните мрежи документи, които се твърди, че са от генералната прокуратура на ОАЕ.

Самото ми прибиране беше осуетено първо от Интерпол заради бюлетината за издирване. Бях арестуван в Дубай, имаше дело за екстрадиция, отказаха екстрадиция. След което аз подадох молби да се прибера“, заяви обвиненият за укриване на данъци за милиони и множество други престъпления.


Бизнесменът с беше категоричен, че прибирането му няма общо и с отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Въпреки че в публикацията, с която оповести, че се прибира, сред споменатите имена беше именно на бившия обвинител номер едно.

Моето завръщане няма нищо общо нито с махането на Иван Гешев, нито с убийството на Алексей Петров. Просто получих разрешение на 23 август да пътувам и на 25 се прибрах.

Васил Божков – Черепа

Божков нямал и никаква информация относно убийството на Алексей Петров, въпреки обвинението срещу него, че организирал опита за убийство на бившата барета през 2015 година.

„За убийството на Алексей Петров нищо не мога да кажа, близо 4 години ме няма, нямам никаква информация относно това“, коментира той.

Изненадващо Божков заяви и че антиправителствените протести през лятото на 2020 година са се случили заради негово телевизионно интервю:

„Беше пълна тишина, чак след това повече хора започнаха и те да споделят, че държавата се управлява от хунта.“

Според бизнесмена „Продължаваме промяната“ са комсомолската организация на ГЕРБ, а Делян Пеевски е статуквото.

По време на пресконференцията Божков уточни, че пред властите в САЩ е давал доказателства за това, че санкциите срещу него по глобалния закон „Магнитски“ са незаслужени и също така не е имал общ бизнес с Евгений Пригожин.