Общество

Бивш екоминистър: Ако сухите дерета не бяха превърнати в складове, нямаше да има подобни наводнения

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ако хората бяха уведомени, както е в съседни държави със съобщения на телефоните да избягват излизане навън, да се качват на по-висок етаж – нямаше да има жертви. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria бившият министър на екологията Борислав Сандов.

„А ние още работим за надграждане на системата със сирени“, допълни той относно състоянието на националната система за предупреждение при бедствия и аварии. „Със сигурност е много важна тази система за ранно предупреждение да заработи. В съседна Румъния се праща SMS, че има мечки в гората, например“, даде пример Сандов.

По думите му планът за управление на риска се забавя, защото е бил възложен на външен консултант. С този план трябва да поддържаме речните корита и сухи дерета, допълни бившият министър.

„Ако оставим достатъчно място на реките, няма да имаме проблем с тях. От кадастъра изчезват като дерета, появяват се регулирани поземлени имоти...“, каза Сандов.

Според него тези сухи дерета, които трябва да поемат водата, не са изчезнали, „а на тяхно място има складове, паркинги и водата отива другаде – при мостовете, човешките имоти“.

По повод появилите се след наводнението тръби на брега на морето, Борислав Сандов коментира, че „не бих казал, че всички тези тръби са отходни, част от тях са дренажни, на юг от Царево няма пречиствателни станции, там където няма, би трябвало да има поне помпени станции“, посочи Сандов.

„Да пазим горите си, така че те да поемат голяма част от този валеж, да оставим повече място на реките, а не да ги превземаме все повече“, заключи той.

Вижте цялото интервю във видеото.