Политика

Премиерът обяви два вида помощи за пострадалите от стихията в Царево

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Обстановката се успокоява постепенно, водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците си тръгват с помощ от полицията, все още има затруднения заради разрушената настилка.

Това обяви премиерът Николай Денков чрез Фейсбук в отговори на въпроси на граждани и журналисти. Правителството отчита 3 месеца от встъпването си в длъжност на 6 юни.

Следващите дни ще се оцени кои са спешните ремонти и ще се отпуснат пари за целта, каза премиерът.

„Хората са на терен в момента, обхождат къщите и говорят с хората. Включи се и армията с техника. АПИ вече превози моста и доколкото знам още днес ще започнат да го строят. Има поне два вида помощи, за които може да се кандидатства - до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това“, съобщи Денков.

Единият от големите проблеми е възстановяването на пътната настилка - средства има, но трябва да се направи оглед. Вторият е прегледът на водосборните потоци и деретата. Този тип оценки какво е повлияло и каква е причината трябва да се правят след много по-внимателен анализ, отговори министър-председателят на въпрос дали човешка дейност, презастрояване и обезлесяване са довели до тежките щети.

Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала, това е нейна задача. Изказвам съболезнования, имаме четирима загинали. Когато имаме такива валежи, това е природно бедствие ит трябва да правим ясно разделение кога рискът идва от това, и кога - от човека, каза Денков.

Относно напрежението с президента Румен Радев, премиерът коментира, че има имат сериозни различия, но не ги разделят въпроси, свързани с икономиката и общините.

„Разговорът вчера е като подадена ръка от моя страна, дано от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки към правителството да престанат“, коментира Денков.