Общество

В Царево обявиха ден на траур, в къмпингите ситуацията постепенно се нормализира

От Euronews България Euronews България

Ден на траур е обявен днес в община Царево. Двама души там загинаха след потопа, а трима продължават да се издирват. Пътят Бургас – Царево вече е проходим, след като нивото на реките Караагач и Ропотамо спадна. Няма опасност от преливане на язовири. Няма бедстващи хора. По думите на кмета на Царево количеството на падналия дъжд е било такова каквото никой не е виждал. Евакуирани са над 100 души.

Курортите на юг от Бургас останаха също под вода, някои остават откъснати от света. Тежко е положението в странджанското село Кости, където бяха измерени значителните 330 литра на квадратен метър дъжд. Водното бедствие премина и през къмпингите „Арапя“ и „Нестинарка“, Ахтопол, Варвара, Лозенец, Синеморец и Резово.

От РЗИ - Бургас обявиха, че се преустановява къпането в морето за следващите 48 часа заради замърсявания, а питейната вода от водопроводната мрежа не трябва да се използва за пиене и готвене, а само за битови цели.

Most Varvara Carevo Facebook Пропадналият мост, свързващ Царево и с. Варвара. Снимка: Facebook

Към днешния ден няма бедстващи хора в община Царево, заяви за Euronews Bulgaria общинският съветник Емил Пейчев. Община Царево обаче се нуждае от храна и вода. Както и от техника за да се разчистят пораженията от потопа, посочи той. По думите на общинския съветник издирвателната операция на изчезналите продължава. Според Пейчев не само голямото количество паднал дъжд обаче е причина за размерите на бедствието сполетяло крайморския град, но също и непочистените дерета.

А с. Варвара беше едно от критичните място през вчерашния ден. Според кмета Бистра Димова пораженията там са предимно по инфраструктурата. Мостът, който свързва двете части на селото, е опасен за преминаване, а това е единствената връзка на местните с главния път.

„През селото минава дере, което го разделя на две части. Мостът се запуши от треви и клони, които довлече водата от деретата“, каза Euronews Bulgaria кметът на с. Варвара Бистра Димова.


А на „Арапя“ ситуацията постепенно се нормализира, коментира за Euronews Bulgaria Галя Иванова, която се намира в къмпинга.

„Слава Богу ситуацията вече е доста по-спокойна. Дори слънцето се опитва да пробие облаците. Няма дъжд. Доколкото знам три или четири каравани бяха отнесени от морето. Една от двете потънали коли беше извадена с общи усилия. Бедстващи хора тук няма. Който с каквото може помага. Единственото, което очакваме, е поетапно да бъде възстановен токът. Обясниха ни, че това ще стане скоро“, каза тя.


В Бургас ще има молебен за здраве и спасение. Там отмениха празничния концерт по случай Деня на Съединението на България.

И през днешния ден по южното Черноморие ще има краткотрайни валежи.

Във връзка с бедстващото положение на територията на Община Царево стартира кампания за доброволци. Желаещите могат да се записват на телефон: 0590 5 50 18