Общество

Кметът на Царево: Няма незаконна сеч, няма засипани дерета, няма отходни тръби в морето

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Вече няма непроходими пътища в Община Царево. Мостът, който ни свързва с Ахтопол е на АПИ, които в момента изграждат временно мостово съоръжение, което много ще ни помогне, но така или иначе имаме алтернативни маршрути от вчера. Нямаме недостъпни населени места, електричество и чиста вода вече имаме навсякъде.

Това каза пред Euronews Bulgaria кметът на Царево Георги Лапчев.

За водата все още важи забраната от здравната инспекция за пиене, чакаме да излязат пробите, за да видим дали е годна. В общи линии 24 часа след като премина този воден ад през Царево, градът си е стъпил на краката като начин на живот. Огромните щети тепърва ще ги отстраняваме, но в никакъв случай без помощта на държавата. Грубо към момента мога да кажа, че около 25-30 млн. лв. ще са необходими за влизането на общината в нормален ритъм. Имах възможност да говоря с финансовия министър и съм заявил това, което считам, че може би ще струва, но това е много груба сметка. Имам първоначалното уверение, че държавата ще помогне.

Има опасност от свлачища и пропадане на пътища в района на Царево след наводненията.

 

Странджа е най-зелената планина, една от най-зелените точки в Европа. Странджа има сертификат от международна организация и ако имаше некоректни действия този сертификат щеше да бъде отнет. Това е най-силният аргумент срещу тези псевдо природозащитници, които говорят в тази посока.

Относно презастрояването – толкова е абсурдно да се твърди, че се изхвърлят отпадъци в дерета. Постоянно правим проверки. Премахнали сме над 100 незаконни обекти. Единствената причина за това, което се случи в Община Царево е безпрецедентната буря. Всичко останало е просто говорене. Нито е изсечена планината, нито са засипани деретата. Не мога да преглътна това, че дадохме жертви, тези хора аз лично ги познавах.

За тръбите в морето кметът каза, че това са части от канализацията на града, които са откъснати от водата и са попаднали в морето. Категоричен е, че преди бедствието не се е изливала фекална вода в морето. След интервюто кметът се обади да каже, че едната от снимките на тръби с кафява течност около тях е от Китен, което не е в община Царево. За останалото обеща проверки.

Бедственото положение за общината е за неограничен период. Ще трае докато сме сигурни, че хората са в безопасност, завърши кметът. 

Вижте цялото интервю във видеото.