Общество

В памет на жертвите от Царево: 8 септември ще е ден на национален траур

От Euronews България Euronews България
MS Traur Снимка: БГНЕС

8 септември ще бъде ден на национален траур в памет на загиналите при унищожителните наводнения по Южното Черноморие. Това реши кабинетът на днешното правителствено заседание, съобщи премиерът Николай Денков.

Министерският съвет започна с минута мълчание. 

Поройните валежи отнеха живота на четирима души и нанесоха тежки щети за милиони най-вече в района на община Царево. Във връзка с това правителството създава междуведомствена експертна комисия, която да провери какви са причините за бедствието, съобщи още Денков. 

Комисията ще се ръководи от заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров, а в състава й ще влязат представители от министерствата на екологията, на земеделието, на регионалното развитие, както и на АПИ, на областната администрация в Бургас и на засегнатите от наводненията общини. При необходимост към работата й ще се присъединяват и представители на други институции, които имат отношение към проверката. 

"След като бяха изведени всички лица под риск в региона, след като постепенно се възстановява животът там и след като имаме хора, които загубиха живота си, сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме причините за това, което се случи и да подготвим тези действия, които да позволят следващия път, когато имаме такова природно бедствие, да сме по-подготвени", обясни премиерът. Той очаква доклад с резултати, констатации и предложения в 14-дневен срок.